Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z warzywami mocno czosnkowy

Skład:

  • 1 kurczak (ok. 1,5kg)
  • ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 10 szalotek
  • 10 ząbków czosnku
  • 10 oliwek
  • bulion drobiowy
  • 5 pomidorów
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:
Kurczaka myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry. Szalotki i ząbki czosnku obieramy, przesmażamy w brytfannie na oleju. Po kilku minutach wyjmujemy i wkładamy je razem z natką pietruszki do wnętrza kurczaka, związujemy nogi. Układamy na brytfannie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieramy i kroimy, ziemniaki w plastry, marchew i pietruszkę w ćwiartki, blanszujemy we wrzątku. Wyjmujemy brytfannę z kurczakiem z piekarnika, obkładamy blanszowanymi ziemniakami, marchewką i pietruszką, polewamy powstałym z pieczenia kurczaka sosem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Upieczonego kurczaka dzielimy na porcję, szalotki i ząbki czosnku dodajemy do upieczonych ziemniaków i warzyw.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *