Kurczak z grzybkami Shiitake
Kurczak z grzybkami Shiitake4.65 out of 5 based on 333 voters.
Składniki:
- 30 dag mięsa z kurczaka (najlepiej z piersi),
- 40 dag świeżych grzybów shiitake,
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
- korzeń imbiru (ok. 2 cm) lub łyżeczka imbiru w proszku
- ½ łyżeczki soli,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek rosołu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki wódki białej,
- łyżeczka Vegety lub podobnej przyprawy,
- olej
Wykonanie:
Mięso pokroić w kawałki 3-4 cm; mięso obtoczyć w soli i połowie mąki; grzyby pokroić w paski lub ćwiartki; Na patelni na oleju krótko podsmażyć cebulę, imbir; dodać kurczaka i smażyć ok. 1 do 2 min. stale mieszając; Osobno podsmażyć shiitake; do grzybów dodać kurczaka; wlać wódkę, sos sojowy, vegetę; następnie dodać rosół wraz z resztą mąki ziemniaczanej; mieszać aż zgęstnieje.
Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: czwartek, 13, styczeń 2005 00:00
- Administrator
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany