Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w zielonym sosie

Składniki:

  • 1 ½ szkl mleka kokosowego
  • 1 ½ łyżki zielonej pasty curry
  • filet z kurczaka
  • 1 szkl pędów bambusa
  • ¼ szkl sosu rybnego
  • łyżka cukru
  • mały pęczek mięty
  • 2 zielone papryczki chili
  • 4 szkl ugotowanego ryżu

Sposób wykonania:
¼ szkl mleka kokosowego wymieszać z pasta curry i podgrzewać na małym ogniu.
Gdy na powierzchni pojawi się gruba warstwa tłuszczu dodać  kurczaka pokrojonego w paski.
Cały czas mieszając gotować około 5 minut.
Po tym czasie wlać resztę mleka oraz dodać pędy bambusa, sos rybny i cukier.
Całość dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości kurczaka około 10 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i dodać miętę oraz papryczkę chili. Gotować ostanie 5 minut.
Podawać z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *