Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kulki rybne po żydowsku

DANIE DLA PRAWDZIWYCH SMAKOSZY!

Składniki:

2 l wody, 3 kg ryby (najlepiej trzech różnych gatunków ryb słodkowodnych, np. karp, szczupak, leszcz), 6 średnich cebul, 4 łyżeczki soli, 1 pełna łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka tartej bułki, 3 jaja, 3 marchewki w plasterkach, 3/4 szklanki lodowatej wody (przegotowana woda zamrożona i odmrożona przed dodaniem do ryby).

Sposób przyrządzenia: Ryby oskrobać, wypatroszyć, odfiletować. Z głów usunąć oczy i skrzela, z filetów zdjąć skórę, wszystko wypłukać. Ugotować wywar z 2 l wody, skór, kręgosłupa, 4 pokrajanych cebul, 2 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu. Przygotować w misce masę mięsną: filety i pozostałą cebulę zemleć przez maszynkę, wbić 3 jaja, wlać lodowatą wodę, dodać cukier, tartą bułkę, pozostałe przyprawy i ubijać aż masa będzie puszysta i jednolita. Mokrymi rękami formować kulki. Do gorącego wywaru wlać kilka łyżek zimnej wody i ostrożnie wkładać kuli rybne. Dodać także marchewkę, częściowo przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 1 1/2 godz. (na pół godziny przed końcem gotowania zdjąć pokrywkę). Kulki przestudzić w wywarze i przełożyć do głębokiego półmiska, a następnie zalać przestudzonym wywarem, udekorować plasterkami ugotowanej marchewki. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z chrzanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *