Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami.

Składniki: kulebiakzsosem2qu.jpg
Ciasto:

  • 1i ¾ szklanki maki
  • ok.1/2 szklanki mleka
  • 30 g drożdży świeżych lub 1i1/2 łyżeczki instant
  • 50 g tłuszczu
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • 750 g kapusty białej
  • 20 g grzybów suszonych lub 100-150 g pieczarek
  • ok.2 łyżki tluszczu
  • cebula
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną kapustę udusić. Grzyby po ugotowaniu drobno posiekać, dodać do kapusty razem z podsmażoną cebulą, doprawić solą i pieprzem.Wyrabiamy ciasto: drożdże swieże zalać ciepłym mlekiem, dodac trochę mąki i pozozstawić do wyrośnięcia. Dodać jajo, resztę mąki , wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i nadal wyrabiać. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 1 godziny a następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękoma na prostokatny płat, wyrównać powierzchnię wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie, zwinąć, zlepić brzegi ciasta posmarowane białkiem lub wodą.Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do wyrośnięcia.Posmarować jajem i nakłuć widelcem w kilku miejscach dość głeboko. Upiec na złoty kolor, w średnio nagrzanym piekarniku (160-180°C). Podawać na gorąco. Polecam z sosem. Ja go robię z wody po wygotowanych grzybach.
Kto dysponuje maszyną do chleba, może sobie ułatwić pracę. Ciasto drożdżowe znakomicie się w niej wyrabia, tylko nie zapomnijmy użyć suchych drożdży i nie robimy rozczynu.
Można zrobic z innym nadzieniem np.z kapustą kiszoną, mięsem mielonym i grzybami.Z czym się nie zrobi jest przepyszne i gorąco polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *