Sery francuskie

2240
com_content.article
(Oddano 370 głosów z średnią 4.17 z 5)
Sery francuskie4.17 out of 5 based on 370 voters.


Serek1Ser jest tradycyjną potrawą Francuzów. Mówi się, że we Francji jest tyle serów ile dni w roku, ale tak naprawdę jest ich o wiele więcej - około 500 rodzajów.
Tajniki wyrabiania serów i same receptury są chronione przez producentów. Wymagania jakościowe przy ich produkcji są tak rygorystyczne jak przy produkcji najlepszych win. Ich jakość kontrolują specjalne instytucje. Na najwyższej jakości serach francuskich widnieje napis AOC, czyli Appelation d'Origine Controlee co oznacza, że pochodzą z określonego regionu, zostały wyprodukowane i dojrzewały zgodnie ze ściśle ustalonymi wymaganiami, jak i w zgodzie z tradycją.

Czytaj więcej: Sery francuskie

Słodki symbol Wiednia

1198
com_content.article
(Oddano 431 głosów z średnią 4.49 z 5)
Słodki symbol Wiednia4.49 out of 5 based on 431 voters.


Jeśli ktoś zadałby nam pytanie, jakie specjały kulinarne kojarzą się nam z austriacka stolica, z cala pewnością jedna z pierwszych nazw, jaka przyszłaby nam do głowy, byłby Tort Sachera. Można by się wręcz pokusić o nazwanie tego czekoladowego deseru “ambasadorem” Wiednia na polu turystyki.

Sacher(1)

Czytaj więcej: Słodki symbol Wiednia

Sznycel wiedeński “po amerykańsku”

1116
com_content.article
(Oddano 279 głosów z średnią 4.16 z 5)
Sznycel wiedeński “po amerykańsku”4.16 out of 5 based on 279 voters.


Historia tej austriackiej potrawy narodowej, jak z pewnością można określić sznycel wiedeński, sięga kilkuset lat wstecz i ma swoje źródło … o dziwo w północnych Włoszech. Tam właśnie w roku 1514 zabroniono przygotowywania “na zloty kolor” wszelkich potraw, co skłoniło doświadczonych kucharzy do odwołania się do starego bizantyjskiego zwyczaju i opiekania mięsa w złotej panierce z tartej bułki.

Czytaj więcej: Sznycel wiedeński “po amerykańsku”

Ta mała Belgia

847
com_content.article
(Oddano 277 głosów z średnią 4.48 z 5)
Ta mała Belgia4.48 out of 5 based on 277 voters.


Rzeczywiście mała, ledwie ją widać na mapie. Dziesięciokrotnie mniejsza od Polski a i ludności tyle, co kot napłakał - ok. 10mln.
Kraj niewielki, ale za to sztuka kulinarna na wysokim poziomie. Nie każdy wie, że Belgia ma olbrzymią produkcję serów twardych. Jest ich masa, ostatnio pojawia się coraz więcej niskotłuszczowych. Około 400 gatunków piwa, to nie byle, co. Dużo gatunków serów i piwa jest wyrabianych przez opactwa, gdzie ojcowie zazdrośnie strzegą receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Naturalnie znana jest wszędzie belgijska czekolada, znakomita. Szkoda, że nie dla mnie - cholesterol.

Czytaj więcej: Ta mała Belgia

Amerykańskie impresje kulinarne

444
com_content.article
(Oddano 150 głosów z średnią 3.64 z 5)
Amerykańskie impresje kulinarne3.64 out of 5 based on 150 voters.


Ameryka północna czyli USA to ogromny kraj. Porównując z obszarem i liczba ludności Polski, to Polskie można porównać z jednym z najmniejszych stanów USA, czyli to pestka. Jednak w tak małym kraju jak Polska ( porównywalnie) są regiony, gdzie kuchnia jest diametralnie rożna i nawet ogólnokrajowe potrawy, takie jak pierogi, gulasz czy bigos maja odmiany. Co dopiero mówić o kuchni Stanów,

Czytaj więcej: Amerykańskie impresje kulinarne

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi