Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik na dziko, tymiankiem pachnący

 

Składniki:

  • 4 udka z królika
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, przeciąć w stawie kolanowym. W rondlu rozgrzać olej i masło, obrumienić na nim porcje mięsa, dodać czosnek, tymianek i cukier, chwilę smażyć mieszając, dodać ocet i bulion, przykryć i dusić powoli przez około 1 godzinę, w razie potrzeby podlewać wodą. Jeśli mięso jest dostatecznie miękkie przyprawić, dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami piure i buraczkami, marynowanymi grzybami itp.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *