Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik faszerowany

Składniki:

    • 1 królik
    • 1 łyżka smalcu
    • 15 dkg słoniny
    • sól, pieprz

    Farsz:

    • wątróbka królika
    • 30 dkg mielonego mięsa
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 1 jajko
    • 1 mała bułka
    • ½ szklanki mleka
    • 1 łyżka masła
    • śmietana
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną cebulkę, smażyć kilka minut nie rumieniąc, dodać wątróbkę królika, obraną i pokrojoną drobno marchewkę, dusić kilka minut. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Wszystkie te składniki zemleć w maszynce do mięsa. Do mielonego mięsa dodać jajko, łyżkę śmietany oraz zmielone w maszynce dodatki, przyprawić, dokładnie wymieszać, odstawić. Tuszkę królika dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć na zewnątrz i wewnątrz przyprawami. Jamę brzuszną tuszki wypełnić farszem, zaszyć.  Naczynie żaroodporne nasmarować smalcem, ułożyć w nim królika, obłożyć plastrami słoniny. Pieczemy około 90 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, kilkakrotnie polewamy powstałym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *