Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królewicz

Upiec biszkopt :
Ubić 4 białka i do ubitej piany dodać 1 szklankę cukru i ubijać do rozpuszczenia, a następnie dodać 4 żółtka, 1 szklankę mąki wymieszanej z 1 płaską łyżką proszku do pieczenia i 1 łyżką (czubatą) mąki ziemniaczanej. Piec ok.40-50 min. Ostudzić upieczony biszkopt.
Upiec 2 płytki miodowe :
45 dag mąki (ok. 3 i 1/3 szklanki). 20 dag cukru (1 czubatą szklankę) wymieszać z rozpuszczoną 1kostką margaryny i 3 łyżkami sztucznego miodu oraz dodać do mąki 1 łyżeczkę sody oczyszczonej oraz 2 jajka ; wymieszane ciasto podzielić na dwie części i położyć na blachy wyłożone pergaminem, piec ok.20 min. druga już krócej po upieczeniu natychmiast zdjąć papier.

Masa budyniowa:
Po ostygnięciu płytki i biszkopt przełożyć masą budyniową tj. ugotować ½ l. mleka, dodać 1 szklankę cukru, 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki kartoflanki i 1 łyżka mąki zwykłej (rozpuszczone w zimnym mleku) i na końcu wymieszać kostkę masła z ugotowanym gorącym budyniem .
Każdą część nakropić tak jak tort ( można rozcieńczonym alkoholem lub przegotowaną ostudzoną wodą z sokiem cytrynowym ) i przekładać : I warstwa –płytka i nakropić II warstwa – gorący budyń III warstwa – biszkopt i nakropić IV warstwa – gorący budyń V warstwa – płytka i nakropić Na końcu na wierzch polać polewą : zagotować – 2 łyżki wody, 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao.
Placek posypać wiórkami kokosowymi na skos i położyć go w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *