Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Król puddingów

Składniki:
• 4 jajka,
• 565 ml mleka,
• łyżeczka esencji waniliowej,
• 115 g miałkiej tartej bulki,
• 225 g cukru,
• 4 płaskie łyżki dżemu, np. malinowego.

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 150 C. Rozdzielić żółtka od białek z 3 jajek, połączyć 3 żółtka z całym jajkiem i ubić razem. Dodać mleko, wanilie, bułkę tarta i 85 g. cukru. Wyłożyć równo dżem na dno formy do pieczenia, wlać mieszankę jajek i piec godzinę.
Ubić białka na sztywno najlepiej mikserem, wsypując powoli resztę cukru. Nałożyć te pianę (meringe) na upieczony pudding i piec dalsze 15-20 min. do lekkiego zarumienienia piany.
4 porcje, przygotowanie 10 min. inny czas 20 min. pieczenie 1,20 min. średnio trudne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *