Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krwawa kiszka

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1,5 szklanki krwi
  • 20 dag tłuszczu od jelit
  • pieprz
  • majeranek
  • sól
  • grube jelita
  • 1 – 2 szklanki tłustego rosołu
  • 15 dag świeżej słoniny

Sposób przyrządzenia:
Kaszę zalać wrzącym rosołem i wstawić do gorącego piekarnika, aby napęczniała.
Tłuszcz od jelit pokrajać drobno i stopić. Krew dokładnie rozetrzeć i przetrzeć przez sito.
Kaszę, tłuszcz i krew położyć, wsypać mielony pieprz i inne przyprawy, osolić i dobrze wymieszać. Masa powinna być dość rzadka. Wypełnić luźno oczyszczone grube jelita, zostawiając sporo wolnego miejsca. Końce zawiązać. Ułożyć kiszki na natłuszczonej blasze i piec około 1,5 godziny. W połowie tego czasu nakłuć patyczkiem i przewrócić na drugą stronę. Gotowe wyłożyć na półmisek i podawać z topioną świeżą słoniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *