Krupnik z ziemniakami
Krupnik z ziemniakami 4.66 out of 5 based on 133 voters.
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 6 szkl. rosołu
- 1 porcja włoszczyzny
- 5 cebul
- vegeta
- ½ kg ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem Vegety po czym ją osaczyć.
Następnie włoszczyznę obrać i pokroić a cebule posiekać i obsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać rosół i doprowadzić do wrzenia.
Dodać jeszcze obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
Trzymać na małym ogniu do miękkości po czym dodać kasze.
Wymieszać, doprawić do smaku.
- Szczegóły
- Kategoria: Krupnik
- Opublikowano: środa, 12, styczeń 2011 08:58
- Danuta Fudala
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa