Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik litewski

Składniki:

  • 3 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wody
  • 6 szklanek miodu

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej
  • 3 łyżeczki pokruszonego cynamonu
  • 4 lekko zgniecione ziarna kardamonu
  • 1 rozgnieciona gałka muszkatołowca
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 3 zgniecione ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu białego
  • 3 cienkie plastry imbiru
  • 3 rozcięte wzdłuż laski wanilii
  • szczypta szafranu

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć, odstawić na 2 do 3 godzin. Napar przecedzić na sicie, a następnie przefiltrować. Klarowny napar podgrzać do temperatury około 40 stopni C, dodać miód, mieszać aż miód się rozpuści. Schłodzić, dodać spirytus, odstawić szczelnie przykryty (np. w słoju) na 24 godziny. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *