Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik jarski

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 3 łyżki masła
  • puszka pomidorów
  • 8 szkl wody
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szkl kaszy perłowej
  • 2 szkl mrożonej fasolki szparagowej
  • łyżka posiekanego koperku

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w kostkę oraz posiekany seler.
Po około 5 minutach dodać posiekane pomidory, wodę, bazylię oraz tymianek.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia i wsypać kaszę.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości kaszy.
Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucić fasolkę szparagową.
Dokładnie wymieszać i zdjąć z gna.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *