Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche babeczki śmietankowe

Ciasto:

 

  • mąka 12 dkg
  • masło 6 dkg
  • cukier puder 4 dkg
  • żółtka 2 szt

     

    Krem:

  • masło 4 dkg
  • mąka 5 dkg
  • cukier
  • mleko 1 szkl
  • jajka 2 szt

 

 

Robimy ciasto
Masło z mąką siekamy. Mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta zużywamy na wylepienie ośmiu foremek do babeczek . Z mąki i masła robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją mlekiem. Mieszając zagotować. Krem nakładamy do foremek do ¾ wysokości.
Pieczemy na złoty kolor około 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu udekorować owocami.

Takie babeczki wymagają troszeczkę pracy ale ich smak Wam to wynagrodzi

Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *