Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki z patelni pychotka

 

Składniki:

    • 40 średnich krewetek
    • fasolka mamut lub szparagowa
    • 1 główka czosnku
    • sok z cytryny
    • masło
    • oliwa z oliwek
    • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Krewetki, a ściślej odwłoki (ogonki) obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Czosnek podzielić na ząbki, obrać  4  ząbki czosnku zmiażdżyć w prasce , rozetrzeć z solą i pieprzem, wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego, zamarynować w tym krewetki. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Fasolkę oczyścić, ugotować na chrupko w osolonej wodzie. Nie przykrywać aby zachowała piękny kolor, odcedzić, pozostawić w ciepłym miejscu. Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść, na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło, zeszklić czosnek, włożyć krewetki i smażyć po 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Gdy stracą szklisty  wygląd i staną się różowe, zdjąć z ognia, usmażone krewetki skroplić sokiem z cytryny, wymieszać. Podawać na półmisku ozdobionym strąkami fasoli z dodatkiem grzanek z bułki francuskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *