Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki z chudą wieprzowiną

 

Składniki:

 

  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 675 g krewetek
  • 5 cm laski imbiru
  • 175 g chudej wieprzowiny
  • 1 por
  • 3 jajka
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 150 ml wywaru z ryb
  • 4 ½ łyżeczki maki kukurydzianej
  • 3 łyżki wody

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekany czosnek po czym wrzucić krewetki i smażyć kolejne 5 minut.
Po tym czasie krewetki wyjąć a do woka wrzucić posiekany czosnek, imbir, pokrojony por i wieprzowinę.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
Następnie dodać sos sojowy, sherry, cukier oraz wywar.
Dokładnie wymieszać i dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką masę.
Trzymać na ogniu do zgęstnienia, wówczas ponownie włożyć krewetki oraz wlać ubite jajka.
Delikatnie mieszając smażyć ostanie 6 minut.
Przed podaniem udekorować poszatkowaną papryką i porem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *