Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w płatkach migdałów z dipami z moreli i truskawek.

Składniki:

  • 50 dkg odwłoków z krewetek
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki płatków migdałów
  • 1/2 szklanki dżemu morelowego nisko słodzonego
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego nisko słodzonego
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • pieprz, sól, chili do smaku
  • oliwa z oliwek


Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć i osuszyć. W misce wymieszać jajka, mąkę i mleko, przyprawić. Ciasto można modyfikować lecz musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W następnym naczyniu przygotować płatki migdałów. Na patelni rozgrzać około jednej szklanki oliwy z oliwek. Krewetki zanurzyć w cieście i dokładnie obtoczyć w migdałach, po czym po kilka sztuk wkładać na rozgrzaną oliwę z oliwek smażyć około 5 minut do uzyskania złocistego koloru. Dżem morelowy przyprawić ostrą papryką chili, dżem truskawkowy doprawić sokiem z cytryny i limonki podawać jaki dip. Podawać z jarzynami blanszowanymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *