Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki smażone w cieście

Składniki:

– 30 dag konserwowych krewetek,
– 2 łyżki mąki,
– jajko,
– 9 łyżek oleju,
– sól,
– pieprz

Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i sól do smaku. Wymieszać i dolać tyle wody (lub mleka), żeby ciasto było nieco gęściejsze niż naleśnikowe.
Odstawić je na godzinę, a potem dodać ubitą pianę z białka i wymieszać. Odcedzone z zalewy i opłukane krewetki maczać w cieście i od razu smażyć z obu stron w dużej ilości oleju.
Już usmażone oprószyć lekko pieprzem. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem sosu zrobionego z majonezu i korniszonów.
(Podobnie można przygotować kalmary i małże).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *