Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kremowy sos czosnkowy

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 gałązki zielonej pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz.

 

Sposób wykonania

1) W garnuszku gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 3 min. obrane ząbki czosnku. Z chleba tostowego wybieramy miękisz.

2) Mleko podgrzewamy na ogniu. Wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek, miękisz chleba i zieloną pietruszkę. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając ok. 15 min. Podczas gotowania dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

3) Gotujemy i rozcieramy zawartość sosu drewnianą łyżką, aż stanie się w miarę gładki. Sprawdzamy smak. Sos podajemy na ciepło do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych i duszonych. Może być użyty na zimno do pieczonego mięsa, podanego jako wędlina.

 

 

 

1 comment for “Kremowy sos czosnkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *