Krem z zielonej soczewicy Ani
Krem z zielonej soczewicy Ani1.00 out of 5 based on 1 voters.
A teraz przepis dla miłośników zup-kremów. Dziś z soczewica w roli głównej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: zielonej soczewicy, pomidorów z puszki, marchewki, bulionu.
Składniki:
- 1 ½ szkl zielonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów
- 1 l bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana do podania

Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do garnka z rozgrzanym masłem.Lekko poddusić po czym wsypać soczewicę.Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do reszty składników.Całość zalać bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.Pod koniec gotowania dodać pomidory z puszki.Pogotować jeszcze kilka minut po czym zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku majerankiem, oregano, solą i pieprzem.Udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa
- Opublikowano: poniedziałek, 31, maj 2021 20:45
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak