Krem z dyni Mateusza
Krem z dyni Mateusza0 out of 5 based on 0 voters.
Nie wiesz co przygotować na obiad? Wypróbuj nasz przepis na krem z dyni. Do jego wykonania potrzebujesz: dyni, ziemniaków, marchewki i cebuli.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- pestki dyni do posypania

Sposób wykonania:
-
Obraną cebule posiekać.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Obrane ziemniaki i dynię pokroić w kostkę.Do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek najpierw wrzucić cebulę i marchewkę.Przesmażyć po czym wrzucić ziemniaki i dynię.Jeszcze chwile trzymać na ogniu.Następnie zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Dodać do niego śmietankę i dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Przed podaniem posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Dynia
- Opublikowano: poniedziałek, 19, październik 2015 03:40
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak