Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni Marka

Najlepsze przepisy na zupy-kremy. Tym razem przepis na aksamitny krem z dyni. Aby go wykonać potrzebujesz: dyni, cebuli, czosnku i bulionu. 
 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać.
    Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.
    Razem z cebulą wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić obraną dynię pokrojoną w kostkę.
    Całość przesmażyć.
    Wówczas zalać bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości dyni.
    Zdjąć garnek z ognia.
    Doprawić do smaku imbirem, gałką muszkatołową, słodką oraz ostrą papryką.
    Ponownie podgrzać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać grzankami.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *