Krem z czerwonej soczewicy Janka
Krem z czerwonej soczewicy Janka0 out of 5 based on 0 voters.
I kolejny przepis na pyszny krem. Tym razem z czerwonej soczewicy. Do jego wykonania potrzebujesz: czerwonej soczewicy, marchewki, czosnku.
Składniki:
- 1 szkl czerwonej soczewicy
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Soczewicę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić go do garnka z rozgrzanym olejem i lekko zeszklić.Wówczas dodać obrana marchewkę startą na tarce.Lekko poddusić po czym dodać soczewicę i zalać całość bulionem.Wrzucić jeszcze posiekaną natkę pietruszki.Gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: sobota, 06, luty 2021 12:58
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa