Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem truskawkowy Ewy

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych truskawek
  • 3 jajka
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 8 dkg cukru
  • 1 kieliszek rumu


 

Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć i osączyć . Jajka umyć i oddzielić żółtka. Żelatynę  namoczyć z kilkoma łyżkami zimnej wody i gdy napęcznieje podgrzewać, aż do zawrzenia i rozpuszczenia żelatyny, odstawić i schłodzić. Z białek ubić pianę, dodawać po łyżce cukru. Truskawki, żółtka i śmietanę ubić w mikserze, aż powstanie piana, połączyć z rumem, pianą z białek i żelatyną. Tak przygotowany krem włożyć do salaterek i wstawić do lodówki. Podawać jako deser.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *