Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem cytrynowy Izy

Składniki:

  • 1 szkl. śmietanki kremowej
  • zagęstnik
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • sok z cytryny
  • skórka starta z całej cytryny
  • cukier
  • op. galaretki cytrynowej
  • 2 łyki gorącego mleka
  • esencja cytrynowa

    Sposób wykonania:
    Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu po czym wylać ją na płytki talerz i odstawić do zastygnięcia.
    W między czasie żelatynę namoczyć w wodzie a potem rozpuścić w gorącym mleku.
    Następnie masło utrzeć razem z cukrem pudrem nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, skórkę z cytryny.
    Gdy składniki się połączą dodać sok z cytryny, esencję cytrynowa oraz żelatynę.
    Całość wymieszać i na sam koniec dodać białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
    Przełożyć krem do pucharków i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny obtoczonymi w cukrze oraz galaretką pokrojoną w kostkę.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *