Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z ryżu Lucyny

 

Składniki:

  • 1 ½ szkl. ryżu
  • 6 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • tarta bułka

 

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać mlekiem i ugotować po czym go posolić do smaku i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie wbić do niego 1 jajko, 2 żółtka oraz dodać 1 łyżkę masła.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Formować kotlety, które obtoczyć w mące, potem w 2 roztrzepanych żółtkach wymieszanych z ½ łyżki oliwy.
    Na koniec obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym maśle.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *