Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety siekane z królika w sosie pieczarkowym

Składniki:

    • 50 dkg wytrybowanego mięsa z królika
    • 10 dkg wędzonego boczku
    • 1 bułka
    • tarta bułka
    • olej
    • 1 lub 2 jajka
    • pietruszka zielona
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
    • sól i pieprz

    Sos pieczarkowy:

    • 15 dag pieczarek
    • 1-2 łyżki masła
    • ½ szklanki śmietany
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować sos. Obrane i pokrojone pieczarki smażyć na maśle tak, aby puściły sok, przyprawić, podgrzewać aż prawie cały płyn odparuje, dodać śmietanę, skorygować smak. Odstawić w ciepłe miejsce.
    Bułkę namoczyć i bardzo dokładnie odcisnąć. Mięso drobno posiekać używając ostrego, ciężkiego noża. Cebulę obrać i wraz z boczkiem, bułką, natką pietruszki i zielonym pieprzem zemleć w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając jajko i przyprawy. Z masy formować okrągłe kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami piure, ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *