Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Korzenno- czekoladowe pierniki

Składniki:

  • mąka 35 dag
  • cukier 35 dag
  • masło 1/2 kostki
  • jajka 2 sztuki
  • gorzka czekolada 12 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • zmielone goździki 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • cukier puder 1 szklanka
  • likier miętowy 2 łyżki

    Sposób przyrządzenia:
    Czekoladę gorzką należy zetrzeć na tarce. Masło w misce utrzeć na
    puszystą masę wraz z cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia, mąką
    pszenną, przyprawą korzenną i czekoladą. Ciasto należy dokładnie
    wyrobić. Ciasto należy przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec
    w temperaturze 160 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu wysmarować
    lukrem zrobionym z cukru pudru i likieru miętowego oraz odrobinki wody.
    Pokroić w trójkąciki.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *