Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowe filety rybne na sposób dworski podane

Składniki:

  • 1 kg filetów ze skórą z łososia
  • 1 kg filetów ze skórą dorsza
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 2 pomarańczy
  • 10 dkg rodzynek sułtańskich
  • 6 kolorowych, oczyszczonych pokrojony w pasy papryk
  • 4 łyżki orzeszków piniowych lub nerkowca
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Umyte i osuszone filety z dorsza i łososia podzielić na porcje. Sok pomarańczowy zmiksować z oliwą. Rodzynki zalać 2 łyżkami soku z oliwą. W dużej misce umieścić filety rybne, przyprawić solą i pieprzem, zalać sokiem z oliwą, wymieszać, odstawić na 2 godziny do lodówki. Orzechy wyprażyć na suchej patelni aż uzyskają złoty kolor. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę ( 2 łyżki ) dodać paprykę i uprażone orzechy powoli smażyć mieszając przez około 30 minut.  Porcje ryby  ułożyć na blasze do pieczenia, rozłożyć na niej rodzynki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie rybę obłożyć papryką z orzeszkami i dopiec jeszcze przez około 15 minut. Przed podaniem ryby obficie obsypać ją posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *