Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowa zapiekanka

Składniki:

  • 50 dag małych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 szalotka
  • 20 dag brokułów
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 10 dag startego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • tłuszcz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je obrać.
    W między czasie marchewkę pokroić w plasterki brokuły w różyczki.
    Następnie wszystkie warzywa blanszować w osolonej wodzie przez chwilę, odcedzić.
    Do mięsa dodać posiekaną szalotkę, roztrzepane jajka oraz tarta bulkę.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić o smaku solą oraz pieprzem.
    Z powstałej masy formować małe kulki.
    W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemianki, mięso i warzywa.
    Na sam koniec śmietanę wymieszać z parmezanem, doprawić sola, pieprzem oraz kminkiem i zalać zapiekankę,
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Iwonę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *