Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowa sałatka*

Składniki:

  • kilka listków zielonej sałaty
  • 3 pomidory
  • 2 dymki
  • ¼ główki młodej czerwonej kapusty
  • po pół strąka zielonej i żółtej papryki
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przyrządzenia:
Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *