Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowa pieczeń rzymska

Składniki:


• 50 dag mielonego wołowego mięsa
• 1 mała czerwona papryka
• 1 mała żółta papryka
• 1 mała zielona papryka
• 1 mała cukinia
• 1 średnia marchewka
• 1 cebula
• 1 pojemnik śmietany kremówki
• 1 czerstwa bułeczka
• 1 jajko
• 3 dag suszonych prawdziwków (lub 20 dag świeżych grzybów)
• 2 łyżki masła lub margaryny
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżeczka rosołu (w proszku)
• papryka
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Namoczyć suszone grzyby w 1/2 szklanki wody. Namoczyć bułeczkę w zimnej wodzie.
Oczyścić marchew, cukinię i paprykę, opłukać, pokroić w kostkę. Obrać i umyć cebulę, również pokroić w kostkę. Zagnieść mielone mięso z jajkiem, odciśniętą bułką, warzywami (2 łyżki odłożyć do dekoracji) i połową cebuli. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Uformować z masy bochenek (około 25 cm długości), ułożyć na blasze.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
Piec 50 minut w temperaturze 200ºC. Pokroić grzyby na mniejsze kawałki.
Rozgrzać na patelni łyżkę tłuszczu, zeszklić resztę cebuli. Dodać grzyby (w przypadku grzybów suszonych wlać również wodę z moczenia) oraz śmietanę, zagotować.
Zagnieść mąkę z resztą tłuszczu, uformować małą kulkę. Wrzucić do sosu, mieszać tak długo, aż kulka się rozpuści. Jeszcze raz zagotować. Doprawić pieprzem i łyżeczką rosołu.
Obgotować odłożone 2 łyżki warzyw 3 – 4 minuty w osolonej wodzie, osączyć na sitku. Ułożyć pieczeń na półmisku, pokroić w plastry, posypać gotowanymi warzywami. Sos grzybowy podawać w osobnym naczyniu.
Do pieczeniu serwujemy krokiety ziemniaczane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *