Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle z ryżu ze śliwką

 

Składniki:

  • 1 kg węgierek
  • 200 g ryżu
  • 700 ml mleka
  • 3  jajka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • cukier
  • sól

 

 

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać mlekiem i ugotować na miękko, wówczas dodać sól oraz cukier.
    W między czasie z 3 białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę.
    Następnie ryż przestudzić i dodać do niego żółtka.
    Całość dokładnie wymieszać, dodać pianę i delikatnie połączyć.
    Śliwki maczać w cieście tworząc okrągłe knedle, które maczać w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej.
    Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *