Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle z mięsem

Składniki:

Ciasto:
• 1 kg ugotowanych ziemniaków,
• 30 dkg mąki,
• jajko,
• sól do smaku.
Farsz:
• 40 dkg wołowiny bez kości,
• 20 dkg włoszczyzny,
• 20 dkg cebuli,
• 2 dkg tłuszczu,
• jajko,
• sól, pieprz do smaku.
• 10 dkg boczku

Sposób przyrządzenia:
Mięso ugotować. Pod koniec gotowania włożyć warzywa (połowę cebuli). Po ostygnięciu razem zmielić.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć, a następnie wymieszać ze zmielonym mięsem, doprawić do smaku.
Ugotowane ziemniaki zmielić.
Dodać mąkę i jajko, posolić, zagnieść szybko ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 4 cm, pokrajać na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować knedle.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie.Następnie obtoczyć w bułce tartej i przesmażyć na oleju.
Resztę cebuli podsmażyć na drobno pokrojonym boczku.
Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, osączyć,
Podawać polane podsmażoną cebulką i posypane pieprzem.
Można też polać zrumienioną na maśle tartą bułką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *