Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski śląskie bardzo szybkie

Te kluski możemy podać do gulaszu albo do rolady z mięsa albo też z cebulką podsmażoną z boczkiem. Każda wersja jest bardzo smaczna.

Składniki:
• ziemniaki 1 kg
• mąka ziemniaczana 1/4 objetości ziemniaków

 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Ugniatamy w misce i wyjmujemy 1/4 – w to miejsce nakładamy mąkę. Dodajemy odłożone ziemniaki i razem dobrze wyrabiamy.

Robimy kluseczki z dziurką – najłatwiej wkładając w kluskę mały palec.
Wrzucamy na gorący osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.

Takie kluski na pewno nie jedna Pani domu wykonuje.

Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaya” przez Ewelosa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *