Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski śląskie Iwony

 

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dkg mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • sól

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, ugotować, przepuścić przez maszynkę. Kiedy już ostygną ,dodać jajka , mąkę, posolić i dokładnie wymieszać . Podzielić na części . Na stolnicy oprószonej mąką utoczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć i kroić ukośne kluseczki. Do osolonego wrzątku wkładamy kluseczki, gotujemy około 2-3 minuty. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch wyjmujemy łyżką cedzakową . Podajemy ,ze skwarkami, masłem , do pieczeni i najsmaczniejsze odsmażane na drugi dzień na patelni z dodatkiem ulubionej surówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *