Kluski z szafranem, owocami morza i śmietanką

2177
com_content.article
(Oddano 306 głosów z średnią 4.35 z 5)
Kluski z szafranem, owocami morza i śmietanką4.35 out of 5 based on 306 voters.


Składniki:


• spora szczypta szafranu
• lampka białego wina,
• oliwa z oliwy
• duży ząbek czosnku drobniutko posiekany
• pół kg klusek tagliatele (kokardki)
• 680 g mieszanych owoców morza
• trochę pełnotłustej śmietanki
• sól i świeżo mielony pieprz
• pęczek natki posiekanej

Wykonanie:
Namoczyć szafran w winie. W malej ilości oliwy krótko poddusić czosnek, dodać muszle i ostrygi i potrząsać patelnią kolistym ruchem, wlać wino z szafranem i gotować do otwarcia się muszel. Wyrzucić te, które się nie otworzą (są trujące). Dołożyć resztę gatunków, natkę i śmietankę.
Dusić 3-4 min i doprawić do smaku. Ugotować kluski w osolonej wodzie al dente (pół twardo), odcedzić i dodać do mieszanki. Posypać jeszcze natką i pokropić oliwą.
4 porcje, przygotowanie 5 min. gotowanie 20 min. Łatwe.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi