Kluski śląskie Basi
Kluski śląskie Basi0 out of 5 based on 0 voters.
Masz dziś ochotę na pyszne kluski śląskie na obiad? Wypróbuj ten przepis. Do ich wykonania potrzebujesz: ziemniaków, jajek, mąki ziemniaczanej i soli.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól

Sposób wykonania:
-
Ziemniaki obrać.Wrzucić do garnka z wodą i ugotować.Gotowe odcedzić i przepuścić przez maszynkę.Przełożyć je do dużej miski.Wbić jajko i dodać odrobinie soli do smaku.Następnie całość zagniatać dodając stopniowo po odrobinie mąki ziemniaczanej.Z powstałego ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego.Formować z nich kulki, w których palcem zrobić małe wgłębienie.Gotowe kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować kilka minut od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Kluski
- Opublikowano: poniedziałek, 11, styczeń 2021 20:36
- Monia