Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsy z ryżem w pomidorowym sosie

Składniki:

 

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 1 szkl. ryżu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 cebula
  • 3ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 papryczka chili
  • 400 ml pasty pomidorowej
  • 300 ml bulionu
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Do mięsa dodać ryż, wbić jajko, dodać paprykę, sól oraz pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać po czym formować z masy małe klopsy, które obtoczyć w mące.
    W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, po czym dodać posiekany czosnek a po kilku minutach liść laurowy, pastę pomidorową oraz posiekaną papryczkę chili.
    Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu około 30 minut.
    Po tym czasie włożyć klopsy oraz wlać bulion.
    Gotować pod przykryciem jeszcze 40 minut.
    Przed podaniem udekorować listkiem bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *