Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsiki z suszonymi śliwkami i morelami

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek tartej bułki
  • 6 łyżek mleka
  • 2 jabłka
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • ½ szklanki rodzynek
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso mielone wymieszać z tartą bułką, jajkami i mlekiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z tak przygotowanego mięsa formować kulki, gotować je na parze lub w bulionie. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć kulki, obłożyć pokrojonymi w paseczki śliwkami i morelami i rodzynkami. Jabłka kroimy w talarki i układamy na kulkach, wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na kilka minut. Dobrze smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *