Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kleik z ryżu ze szpinakiem

 

Składniki:

  • 1 szkl ryżu
  • 6 szkl wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 garści szpinaku
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Opłukany ryż zalać wodą i gotować na małym ogniu około 45 minut aż ryż wchłonie całą wodę.
    W między czasie na oleju i oliwie przesmażyć posiekaną cebulę.
    Wówczas dodać posiekane liści e szpinaku oraz natkę pietruszki.
    Wymieszać i doprawić do smaku gałką muszkatołową.
    Dusić na małym ogniu po czym połączyć z kleikiem ryżowym.
    Doprawić do smaku szczyptą soli.

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *