Klasyczny keks
Klasyczny keks 5.00 out of 5 based on 4 voters.
Składniki:
- 1 szkl mąki
- ½ szkl cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 łyżki maku
- łyżeczka proszku dopieczenia
- 1 szkl mieszanych bakalii
Sposób wykonania;
Żółtka utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Wówczas dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mak a na koniec białka ubite na sztywną pianę.
Całość delikatnie połączyć po czym dodać bakalie obtoczonej w mące.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około godziny.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: piątek, 29, marzec 2013 08:52
- Nina Staroń
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy