Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kisiel

Kisiel z czerwonego wina

Składniki; 1 ¾ szkl. wina 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 g kwasku cytrynowego 2 szkl. wody skórka z cytryny Sposób wykonania:Wino wymieszać z gorącą wodą po czym dodać cukier, kwasek cytrynowy oraz skórkę z  cytryny.Doprowadzić do wrzenia po czym przecedzić i ponownie zagotować.Następnie dodać mąkę wymieszaną  odrobiną wody i ponownie zagotować.Przelać do…

Kisiel kawowy albertosa

Składniki: kawa mielona 3 łyżeczki mleko 3 szklanki cukier biały 3 łyżki mąka ziemniaczana 3 łyżki woda 1/6 szklanki Sposób przyrządzenia: Kawę należy wrzucić do garnuszka, dodać do niej wrzącą wodę i zagotować, zestawić z ognia i przykryć pokrywką. 2,5 szklanki mleka należy wlać do drugiego garnuszka, dodać do niego cukier, dokładnie wymieszać i zagotować.…

Porzeczkowy kisiel

Składniki: porzeczki czerwone 1 kg cukier 30 dag mąka ziemniaczana 8 dag śmietana 1 l Sposób przyrządzenia:Porzeczki należy umyć pod bieżącą wodą, odszypułkować, ugotować, anastępnie przetrzeć przez sitko. Do przecieru z porzeczek należy dodaćcukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną należy rozmieszać z niewielkąilością wody, wlać do porzeczek, dokładnie wymieszać i zagotować. Kisielpo ugotowaniu należy wlać do…

Smaczny kisielek z bakaliami

Składniki:1 gotowy kisiel wiśniowy lub żurawinowy0,25 l wody0,25 l soku wiśniowego2 łyżki cukruBakalie: rodzynki, żurawina, płatki migdałowe Sposób przyrządzenia:W 1/2 szklanki wody rozpuścić dokładnie kisiel. Zagotować wodę z cukrem, dodać sok, a następnie wlać wymieszany z wodą kisiel. Chwilę gotować.  Do salaterek włożyć na dno po łyżeczce rodzynek     i żurawin. Bakalie zalać gorącym kisielem i…

Kisiel malinowy z owocami

Składniki: 1 kisiel malinowy z cukrem 20 dag malin, mogą być mrożone 1/2 litra wody Sposób przyrządzenia: Odlać 1/2 szklanki wody i rozrobić w niej kisiel. Resztę wody zagotować z malinami. Wlać rozrobiony kisiel .Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Przelać do pucharków. Można podawać udekorowany bitą śmietaną.