Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

„Kiełbaski” wołowe

Składniki:

    • 50 dkg wołowiny pieczeniowej
    • 25 dkg wędzonego boczku
    • 1 jajko
    • 2 cebule
    • 3 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła
    • 1 szklanka bulionu mięsnego
    • 20 dkg kaparów
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso wołowe i boczek zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, 1 bardzo drobno pokrojoną cebulę, przyprawić, bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kiełbaski, obtoczyć w mące. W patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim kiełbaski ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, odstawić. Do masła pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać resztę mąki, lekko zrumienić i zalać bulionem. Zagotować. Dodać kiełbaski, dusić 10 minut, pod koniec duszenia dodać kapary, przyprawić sos do smaku. Podawać z duszoną kapustą.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *