Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiełbaski jagnięce w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g chudej zmielonej jagnięciny
  • 55 g okruchów z bułki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy

  • 800 g pomidorów z puszki z zalewą
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 50 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Do miski wrzucić mieloną jagnięcinę, dodać do niej posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, okruchy chleba oraz kminek i cynamon.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie dodać roztrzepane jajko i ponownie wymieszać.
Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W między czasie pokrojone pomidory przelać do rondelka, dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki cynamon, liść laurowy, oliwę, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym trzymać na ogniu około 30 minut.
W tym czasie z mięsnej masy formować małe kiełbaski, które przesmażyć na rozgrzanej oliwie aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Wówczas przełożyć kiełbaski do pomidorowego sosu i gotować ostatnie 10-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *