Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks śliwkowy bez pieczenia

Składniki:

  • 50 dag śliwek węgierek
  • 2 szkl śliwek pokrojonych w paseczki
  • 2 szkl. białego sera
  • ¾ skzl. cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 szkl. śmietanki kremowej

Sposób wykonania:

  1. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody po czym rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
    Następnie śliwki zmiksować razem z miodem, serem, cukier, skórką z cytryny i jedną łyżką soku cytrynowego.
    Gdy składniki się połączą dodać żelatynę, pokrojone śliwki oraz śmietankę ubitą na puszty krem, delikatnie polaczą.
    Powstałe ciasto przelać do wąskiej formy wyłożonej folią aluminiową.
    Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *