Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks na święta Joli

Kolejna propozycja na pyszne, mocno świąteczne ciasto. Czyli nasz przepis na keks. Przepis zawiera: duża ilość bakalii, mąkę, mleko, jajka oraz rum do namoczenia bakalii. 
 

Składniki:

  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag suszonych daktyli
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 13 dag mąki pszennej
  • 13 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szkl rumu

Sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta wrzucić wszystkie bakalie do miseczki i zalać je rumem, aby namokły. 
    W między czasie do margaryny dodać cukier oraz cukier waniliowy.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka na przemian z mlekiem.
    Gdy składniki się połączą wsypywać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. 
    Następnie dodać dobrze odsączone bakalie.
    Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatne połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy. 
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *