Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keczup  Iwony

Składniki:

  • 6 kg pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ kg winogron
  • ocet winny
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 goździków
  • pieprz do smaku
  • przyprawa curry


    Sposób przyrządzenia:

    Pomidory i winogrona dokładnie umyć, pomidory przekroić na połówki i zagotować stale mieszając. Przetrzeć przez sito. Zmiażdżyć  czosnek, goździki i zawinąć w gazę, dodać do masy pomidorowej wraz z resztą przypraw, podgrzewać , aż masa zmniejszy swoją objętość. Zważyć masę. Dodać na każdy kg masy ¾ litra octu winnego. Wyjąć gazę z czosnkiem.  Wymieszać i doprawić do smaku , ponownie podgrzać i gorący keczup przelać  do umytych i wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym  miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *