Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzynka

 

Składniki:

  • dziesięć jajek
  • dwie szklanki cukru 
  • trzy szklanki mąki
  • pół szklanki suchego maku
  • dwie łyżki kakao
  • dwie kostki margaryny
  • cztery płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne powidła
  • duża paczka biszkoptów 

Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku. Z białek ubić pianę i razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodać do utartej masy.  Surowe ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawić białą. W natłuszczonej blaszce ułożyć ciasto białe i posmarować je powidłami. Następnie ułożyć pół paczki biszkoptów i przykryć je ciastem z makiem. Ciasto to również posmarować powidłami i wyłożyć na nie resztę biszkoptów. Na wierzch położyć ciasto kakaowe. Piec godzinę, a po upieczenie dowolnie udekorować. Zamiast powideł można dać lekko przesmażone jabłka(bez cukru)wtedy nie jest tak mocno słodkie i jest smaczniejsze.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *